Gasztro


Mákos bejgli, mákos guba a legtöbb karácsonyi asztalon

Tudta? Magyarországon is termesztenek mákot, ám szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát.
 

A mák kuriózumnak számít a Zöldi Kertészet kínálatában, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot.

 

Csak a dunavecsei kertészet munkatársai tudják, mi teszi olyan finommá a mákjukat, az általuk alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok. A százéves múlttal büszkélkedő családi vállalatban jelenleg öt fiútestvér irányítja a munkát, céljuk pedig az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és igazán ízletes zöldségeket termeljenek.

 

A dunavecsei Zöldi Kertészet százéves múltra tekint vissza. A céget napjainkban irányító öt fiútestvér déd-nagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni. Akkor még sóskát, spenótot, majd rebarbarát termesztettek, amit a Dunán hajóval vittek fel a Budapesti Nagybani Piacra. Később gyermekeik és unokáik vették át a családi vállalkozást, amely ma már a dédunokák gondos kezében van.

Tóth Benjámin társtulajdonos, az öt fiútestvér egyike szerint az egyik legkeresettebb termékük a mák, de még mindig sokan felkapják a fejüket arra, hogy egyáltalán létezik magyar mák.

„Hazánkban jelenleg 2 500-5 000 hektáron termesztenek mákot, és a mezőgazdaságban egy rendkívül új, exkluzív dolognak számít. Hazánkba főleg Csehországból érkezik a legnagyobb mennyiségű mákimport, főleg azért, mert itthon nem a legegyszerűbb termeszteni, az időjárási körülmények miatt. Ha ősszel nincs csapadék, akkor nem kel ki, tavasszal pedig gyakorlatilag esélytelen elszórni a magokat, mert szárazság van” – magyarázta a szakember.

Egy igazi vitaminbomba
Tóth Benjámin arról beszélt, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni, főpróbája mindig az íze. Csak kóstolás után lehet megbizonyosodni róla, hogy jó terméket vásároltunk-e. Mint mondta, azokban a boltokban, ahol van rá lehetőség, érdemes megszagolni a mákot, ugyanakkor ez sem jelent garanciát semmire.

A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte, hogy a rossz mák nemkívánatos mellékízt adhat az ételnek, és elronthatja azt, ami készül belőle. Mindenkinek azt javasolja, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljanak, magyar terméket. 

A szakember közölte, hogy három évvel ezelőtt a mák ára gyakorlatilag a duplájára ugrott. Az azóta eltelt években, a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon.

Érdemes is fogyasztani, ugyanis igazi elixír: a máknak a legmagasabb a kálcium tartalma az összes növény közül, de rendkívül gazdag rostokban és vasban is, tehát igazi vitaminbombának nevezhető.

A titkot nem árulják el
Elárulta, hogy az általuk forgalmazott, saját termesztésű mák iránt jelentős az érdeklődés, mert a visszajelzések alapján egyedülállóan finom.


 

„A máktermesztés első évében egyre többen kezdtek el arról beszélni, hogy a mákunk jobb minőségű, mint máshol. Ezután még évekig kerestük, mi állhat ennek a hátterében, melyik lehet az a folyamat, ami ilyen különlegessé teszi. Sikerült is megtalálnunk, de ez szigorúan őrzött szakmai titok” – fogalmazott.

Tóth Benjámin közölte, hogy a mákot korábban a Nagybani Piacon értékesítették, de idéntől már webshopon keresztül is lehet belőle rendelni. Reményeik szerint hamarosan más webáruházakban és franchise-üzletekben is megtalálható lesz a híres magyar mákjuk, ugyanis több céggel állnak tárgyalásban az esetleges beszállításról. 

A Zöldi Kertészet mákja GMO-mentes, és jövőre már a gluténmentes minősítést is meg fogják kapni. Idei újdonság, hogy már darált formában is elkezdték árulni, a karácsonyi bejgliket készítő háziasszonyok legnagyobb örömére.