Gasztro


Napjaink kenyere - Kenyérverseny

Vannak, akik mindenhez kenyeret esznek, mások alig, vagy egyáltalán nem fogyasztanak belőle. Az egészséges életmód követői, a fogyni vágyók vagy az igényesebbek válogatnak a sokféle pékáruból.

 

Az pedig egy nagy igazság, hogy a szervezetünknek szüksége van a kenyérre. Az elmúlt időszakban, minden évben az augusztus 20-i ünnepkörben, megjelent az év Szent István napi kenyere. Az Év Kenyere címet a kenyérversenyen lehetett elnyerni. Egész évben kapható volt a legtöbb pékségben a következő év versenyéig. Idén sincs ez másképpen, ám megállapítást nyert, hogy ebben az évben a pékek ugyancsak kitettek magukért!

 

X. Szent István napi Kenyérverseny

Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült kenyér, hogy csak néhányat említsünk a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül.

 

Sajtó nyilvános bírálat keretében eldőlt, melyik 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere. A hétfős szakmai zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, a versenyzők kiváló minőségű kenyereket hoztak.

 

Az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztak, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az Innovatív kategóriában.

 

Édesburgonyás-kakukkfüves vekni

Ennek elsődleges oka az lehet, hogy változtak a szabályok, és az Innovatív kenyerek esetében szinte szabadkezet kaptak a versenyzők.

Az okoskenyér és a kóstolás

Ezért inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe. Szokatlan, nagyon erőteljes ízek így most nem voltak.

A zöldségek, gyümölcsök, magvak használata, ezek párosítása dominált.

 

Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők. Talán a legmerészebb házasításnak idén az aszalt szilva és a tepertő kapcsolata mutatkozott, ami remek párosítás, nagyon harmonikus ízt adnak együtt..

 

A hagyományos, Szent István napi kenyér esetében az idei előírás, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként.

 

A hidegen keleszetett kenyér

A versenyfeltételek közt idén változás volt, hogy lehetett élesztő hozzáadásával és a nélkül is készíteni a kovászt. A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás jelenleg egyértelműen fogalmaz a kovász meghatározásánál (élesztő hozzáadásával készül), de egyrészről a szabályozás módosítása az Élelmiszerkönyvi Bizottság napirendjén kiemelt témaként szerepel a Pékszövetség javaslatára, másrészt a fogyasztók igénye a spontán erjedésű kovásszal készült termékek iránt nőtt a pandémia időszaka alatt.

Nagymama kenyere és a zsűri

A szakmai zsűri mellett az újságíróknak is volt lehetősége értékelni a második körbe bejutott, versenyben lévő, 7 Szent István napi kenyeret és a 7 Innovatív kenyeret.

Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy kíváncsian várja az újságírók értékelését, hiszen ők a fogyasztó képviseletében mondanak ítéletet a kenyerekről. Elmondta, érdekes és tanulságos lesz összevetni a szakmai zsűri véleményével. Az eredményt augusztus 20-a kapcsán fogjuk megismerni.

 

Ilonka Boldizsár és Septe József

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, a magyar sütőipar jelentős átalakulás előtt áll, amit már a fogyasztók is érzékelni fognak. Az 5-6 nagyüzem mellett azoknak a pékségeknek lesz esélye a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, akik egyedi termékekkel, magas minőséggel szolgálják ki a vásárlókat. A szövetség kenyérversenye jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat. Egyben teszteljék új termékeiket a szakma és a fogyasztók előtt is, hiszen az újságírói visszajelzések ez utóbbira szintén lehetőséget kínálnak. Örömmel tapasztaltuk, hogy a rutinos, évek óta versenyző pékek mellett idén sok új jelentkező is volt, akik remek termékekkel, szép eredményeket tudtak elérni. – mondta a szakmai szervezet vezetője.

 

A zsűrizés eredményére még várnia kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek is, hiszen a szokásoknak megfelelően csak az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentik be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere.

Addig is a Magyar Pékszövetség felületein megismerhetik a döntőbe jutott kenyereket.

A szakmai zsűri tagjai:

Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője,

dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke

Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatója

Egervári Erika, a Kemence Sütőipari Kft. kereskedelmi igazgatója

Nardai Anita – a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője

Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője,

és a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja

 

A döntőbe jutott kenyerek:

Szent István napi kenyér kategória

Termék neve

CÉGNÉV

Édesburgonyás kenyér

Rubók Kft - Vecsés

Falusi kovászos burgonyás kenyér

Heim Sütöde Bt - Dunabogdány

Kézműves kenyér

Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske

László kenyér

László és Szász Kft - Budapest

Nagyi kenyere

Rábai Sütöde Kft - Monor

Napkenyér

Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske

Telki parasztkenyér(kölessel és mangalicazsírral)

Kovászda KKT - Telki

 

Innovatív kenyér kategória

TERMÉK NEVE

Cég NEVE

Burgonyapelyhes cipó

Körös Pékség Kft - Kőrösladány

Édesburgonyás-kakukkfüves vekni

Coop Kápolna Zrt - Kápolna

Kézműves magvas kenyér

Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske

Növényi színanyagokban és rostokban gazdag többgabonás, kovászos kenyér

Szegedi Sütödék Kft - Szeged

Okoskenyér

m-GEL Hungyary Kft - Budapest

Tokaji Aranykenyér

Balmaz-Sütöde Kft - Balmazújváros

Vásári Káposztás kenyér

Szega Camembert Kft - Budapest

 

fotók: Princz Mihály, Pékmester