Pszichológia


A közösségi oldalak árthatnak kapcsolatainknak

Végeláthatatlanok a viták azt illetően, hogy a technológia fejlődése és az így megváltozott szokások inkább pozitív vagy negatív hatással vannak az életünkre, de az vitathatatlan, hogy fontos tisztában lennünk az előnyökkel és a kockázatokkal is.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója szerint a közösségi háló segítségével az emberek előtt új lehetőségek nyíltak meg, és az új kapcsolattartási és kapcsolatfelvételi formának köszönhetően nagy dolgokat érhetnek el és vihetnek véghez. Ezek mellett azonban nem árt, ha a közösségi oldalak veszélyeiről, ránk gyakorolt negatív hatásairól is tudunk.

A kapcsolatokra – főleg közeli, intim kapcsolatokra, elsősorban párkapcsolatokra – gyakorolt negatív hatásokat kiváltó érzéseket természetesen nem a Facebook hozza létre, de egy alapvetően féltékenységre hajlamos ember esetében például jelentősen megnövelheti a bizalmatlanság és bizonytalanság fokozódásának valószínűségét.A Facebookon hozzáférhetünk a másik ismerőseinek listájához, az eseményekhez, amelyeken részt vesz, és a nyilvános felületeken folytatott kommunikációját is nyomon követhetjük. Ezektől a féltékenységre hajlamos emberek fenyegetve érezhetik magukat, felelősségre vonhatják a párjukat, ami megmérgezheti a kapcsolatot. Arról nem beszélve, hogy a potenciális fenyegetésnek vélt emberekről percek alatt szinte bármit kideríthetünk, a „nyomozás” ténye pedig szintén nézeteltérésekhez vezethet.

A féltékenykedő emberek gyakran maguk sem tudják, hogy eleve nem bíztak a párjukban, s ezért kezdték el ellenőrizni Facebook-tevékenységeit, vagy a Facebook biztosította lehetőségek késztették őket arra, hogy kapjanak az alkalmon és utánajárjanak, kikkel tartja a kapcsolatot kedvesük – amely információhoz más esetben hozzá sem férnének, de talán eszükbe sem jutna.

A Facebook egymás folyamatos „megfigyelését” gyakorlatilag a mindennapok természetes részévé tette, és ez olyasmi, amire korábban nem volt példa – a jelenség pszichológiai hatásait folyamatosan kutatják, és a jövőben valószínűleg további összefüggéseket fognak kimutatni és további következtetéseket fognak levonni.