Sport


Homok helyett hóröplabda: a Szombathelyi - Villám strandröplabda páros váltása

Ha csak egy kis időre is, a Szombathelyi Szandra és Villám Lilla alkotta strandröplabda páros múlt hétvégén kipróbálta magát havon is.

Szinte tavaszias napsütés kíséretében kezdődött a 2021-es Snow Volleyball European Tour első hétvégéje.  

 

Teremröplabdából már ismert játékosok párosa - mindketten Eb-résztvevők -  Villám Lilla és Szombathelyi Szandra, jelenleg Vasas színekben játszó sportolók.

Szandra már négyszer nyert strandröplabda Országos Bajnokságot, míg Lilla tavaly váltott a teremről homokra.

 

Párosuk kiegészült - a már havon tapasztalattal rendelkező -  Győri Panni és Lutter Eszter párosával. Két éve már kipróbálták magukat ők is havon - így ebben a felállásban vette kezdetét négyük számára, a nem mindennapi sportesemény.

 

A február 20-án induló sorozat első hétvégéjén 13 nemzet versenyzői vettek részt, több csapattal. Volt, aki már rutinos játékosnak számított havon, volt, aki először váltott homokról hóra.

 

Mindenki  izgatottan várta a kihívásokkal teli hétvégét hiszen, átlag mínusz 10 fokos hőmérsékletet jósoltak a szervezők. Ezzel szemben a hétvégén plusz 15 fokos jó idő és szikrázó napsütés fogadta a csapatokat 1850 méterrel a tengerszint felett, az ausztriai Wagrainban.

 

A négyfős magyar alakulat már az első napon felhívta magára a figyelmet, hiszen a torna átlag meccsei 20-25 percesek voltak, ők, ezzel szemben, egy kiélezett kemény menetet vívtak a cseh lányokkal 48 percen keresztül. Amiben, ha alul is maradtak délelőtt, de nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttek a délutánra.

A litvánok elleni 37 perces mérkőzésükön sem adták magukat könnyen, de ott már hozták a 2:1-es győzelmet, így kivívták a vasárnapi lehetőséget a legjobb 4 közé jutásért. Végül a tornát az előkelő 5. helyen zárták elsőre, de nincs megállás. A mostani hétvégén újra pályára állnak és megmutatják tudásuk, de már az elmúlt hétvége tapasztalataival felvértezve.

 

Elképesztő volt ez a versenyhétvége, minden percét imádtam. A havon való mozgást még meg kell szokni és a stoplist is, de a hangulat és, hogy a hegyekben játszunk, egy teljesen új élményt ad. De azért nekünk a homokon való játék marad az első.” - mesélte Szandi.

Lilla is hasonló véleménnyel volt az elmúlt napokról. - “A friss hó alatt azért a jég ott volt a pályán és okozott néhány sérülést, de ezek ellenére is, végig mosolyogtunk minden mérkőzésünk alatt és élveztük a játékot, gondolom ez a fotókon is visszajön.” 

 

Mindketten várják már a mostani hétvége fordulóját, ami szintén az ausztriai Wagrainban kerül megrendezésre, így nincs megállás hétfőn reggel már edzéssel kezdték a napot.  

A kis, időjárásbeli kitérő után, a páros természetesen visszatér majd a homokra, és teljes erővel készülnek az idei Országos Bajnokságra és a nemzetközi versenyekre.

 

Mit kell tudni a hóröplabdáról?

 

- Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakágnak 2026-tól az olimpiai részvételre is esélye lehet.

- A hóröplabdát ugyanolyan méretű pályán játsszák, mint a strandröplabdát, a szettek azonban nem 21, csak 15 pontig tartanak.

- A pályán egyszerre 3 játékos van, és egy csere lehetőség.

- Maga a hóröplabdázás alapjában véve a strandröplabdához hasonlít – csak a talaj, az öltözet és a szettek hossza más.

- 2011 mérföldkő volt a sportág történetében. Az Osztrák Röplabda Szövetség (ÖVV) hivatalos sportágnak ismerte el a hóröplabdát, és saját pályázati meghívóval látta el.

- Nemzetközi irányító testületek általi elismerést 2015. októberében az Európai Röplabda Szövetség (CEV) megerősítette, így az új sport bekerült a hivatalos verseny naptárba is. 

- Az első CEV Snow Volleyball sorozatot 2016. márciusában rendezték meg. 

- Hóröplabda éjszakája a PyeongChang 2018 olimpiai játékokon volt, a világ röplabda és a strandröplabda legnagyobb sztárjainak bemutatójával.

- Első Európa-bajnokságra a 2018. márciusában került sor az ausztriai Wagrain-Kleinarlban és Flachauban.

 

Elérhetőség: 

Social média felület: https://www.facebook.com/Szombathelyi-Vill%C3%A1m-beach-volleyball-team-106496308045197

 

Fotocredit: 

Snow-Volley-CEV_(c)Max-Mauthner

Szombathelyi-Villám-VolleyballTeam