Sport


Már csak tíz nap: evezz te is!

Alig másfél hét van hátra a Red Bull Balaton-átevezésig, aminek idén Zamárdi ad otthont, a versenyzőknek pedig egészen Tihanyig, majd vissza kell evezniük.

 

A július 10-i Red Bull Balaton-átevezés a táv teljesítésén túl a buliról is szól. Mivel nem kikötés a szervezők részéről, hogy csak kajakkal vagy kenuval keljenek át a résztvevők a tavon, így szóba jöhet bármilyen kézzel hajtható vízi sporteszköz egyedül vagy csapattársakkal. Lehet sup, szörf, sárkányhajó, bármi, ami kézzel hajtott.

A rendezvény persze komoly fizikai igénybevételt követel meg – de ez az igazán rátermetteket nem tántoríthatja e!

Mentőmellényről mindenki saját magának gondoskodjon, anélkül nem engedik vízre! 

 

Az eseményre - természetesen - minden érdeklődőt szeretettek várnak, így akár a partról is lehet szurkolni a résztvevőknek!

Nevezésre július 4-ig van lehetőség. További információk a www.balatonatevezes.hu weboldalon és a hivatalos Facebook-eseményen találhatóak.

 

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere örömmel üdvözölte, hogy Zamárdi adhat helyszínt a nemes versengésnek.
 

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke elmondta, azért kellett új helyszínt választaniuk, mert egyszerűen kinőtték a régit. Idén még több versenyzőre számít, mint tavaly, bár akkor rekordszámú nevezés érkezett. A mostani állás szerint ez meg is történik.

 

Akik nagy valószínűséggel ott lesznek, és már most készülnek:

 

Eke Angéla és Molnár Andi

Molnár Andi régi motorosként, Eke Angéla mondhatni első bálozóként vett részt a Red Bull Balaton-átevezés nyílt edzésén, ahol Dombi Rudolf és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozókban első osztályú partnerre találtak.

 

Molnár Andi: „Szinte indián kenuban születtem”

„Édesanyámék hét éve kezdték el a dunavarsányi kajak-kenu egyesület működtetését, ami a nagypapám nevét viseli. Hiszen ’65-ben ő épített ott először csónakházat, illetve ifjúsági vízi csapatot szervezett. A víz szeretetét adta át a nagypapám és az anyukám évtizedeken keresztül, az úttörőkkel minden nyáron vízitúrázott. Ezt örökölte meg édesanyám, aki szinte indián kenuban szült meg engem” – meséli nevetve Molnár Andi. „Így gyakorlatilag én nyaranta csak vízitúrákon vettem részt szerte az országban, ebben a közegben nőttem fel. A mai napot sem gondoltam túl, egy kisebb magas sarkú szandálban érkeztem a mostani kis edzésünkre. Ha minden jól megy, a Red Bull Balaton-átevezésen verseny SUP-pal indulok majd.”

Dombi Rudolf és Molnár Andi

 

Eke Angéla színésznő dunai lány, Vácott született, ahol tombol a kajakélet. „Gyerekkoromban egyfolytában a kajakosokat néztem, de bármily furcsa, ma először ültem kajakban. Gyakorlatilag most, két olimpiai bajnokkal veszítettem el a kajakszüzességemet. Ez hatalmas motiváció volt, sokkal inkább izgalommal, mint sem izgulással töltött el, hiszen náluk csak rosszabban teljesíthet az ember” – fejtette ki mosolyogva Eke Angéla. Természetesen szintén elindul majd az Átevezésen, és megteszi oda-vissza a Zamárdi-Tihany távot. „Úgy volt, hogy Balázzsal, a párommal indulunk, de ez most technikailag sajnos nem kivitelezhető. Azon agyalok, hogy mi volna a jobb. Lehet, hogy keresek egy párt magamnak, de az is elképzelhető, hogy legyőzöm egy nagy félelmemet, és elindulok egyedül.”

 

Storcz Botond és Eke Angéla

A csinos színésznő teljesítménye mindenkit meglepett, hiszen szinte minden résztvevő biztos volt a borulásban. „Sokan – már bocsánat a kifejezésért – kicsit szerencsétlenkednek ilyenkor, de ahhoz képest, hogy Angéla most evezett először, nagyon ügyes volt. Az a jó ezekben a hajókban, hogy az is biztonsággal kipróbálhatja, akinek nincsen kajakos múltja. Egy jó segítővel a Balaton-átevezés sem okoz majd neki gondot” – összegezte Storcz Botond, olimpiai bajnok, kajakozó, edző.