Brexit


Minden, amit a Brexitről tudni kell

A „British exit” összemosódásaként ismertté vált mozaikszó, a Brexit még mindig felvet néhány kérdést, főként azok körében, akik a véghajrában csatlakoztak be a témába. De mi is a Brexit? Miért olyan fontos ez nekünk európaiaknak és személy szerint nekünk, magyaroknak?

A Brexit egy hosszú folyamat eredménye, és főként az euroszkeptikusság felerősödésnek, a migrációnak, és annak tudható be, hogy Nagy Britannia az unión belül is saját útját járta.

A Brexit tényleges létrejötte viszont a brit miniszterelnöknek köszönhető, aki kampányolása során ígéretet tett a szavazóknak arra, hogy az unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályainak változását keresztülviszi az európai parlamenten, azaz korlátozná az Angliába érkező külföldi munkaerő beáramlását, és szociális juttatását is.

Ígéretét azonban nem sikerült betartania maradéktalanul, hiszen akaratát nem tudta érvényesíteni, viszont cserébe népszavazhattak a britek arról, hogy a továbbiakban EU tagállamnak szeretnék-e tudni országukat, vagy sem.

A Brexit felkorbácsolta az állóvizet

A népszavazás elemi erővel söpört végig a szigetországon, és határokat átlépve egész Európára befolyást gyakorolt, és gyakorolhat is. Nem várt eredményeket hozott, ugyanis a kilépők tábora a szavazás előtt két héttel jócskán többségben volt. A tegnapi, friss közvélemény-kutatások azonban fej-fej melletti eredményről számolnak be.

Mi lesz akkor a britekkel, ha kilépnek?

A kilépést követően az angol George Osborne pénzügyminiszter számításai szerint Nagy-Britannia gazdasági mutatói 6%-kal csökkennének, háztartásonként pedig 4300 fonttal kevesebbet könyvelhetnének el. Sőt az EU egységes belső piaca a teljes brit export 44 százalékát veszi fel. Ettől a kilépés esetén elbúcsúzhatnak, ami hatalmas érvágás lenne az országnak. Ráadásként magas vámokkal találhatja szembe magát a brit kereskedelem, ami az autók esetében 10 százalékos, a marhahús esetében akár 70 százalékos többletkiadást jelent.

Mi lesz akkor az EU-val, ha búcsút int nekik Nagy-Britannia?

A britek alapító tagjai és legnagyobb kritikusai az EU-nak ráadásként gazdasági szempontból sem elhanyagolható jelenlétük. Ha megszűnnek tagok lenni, akkor bizony az európai gazdaság megérezné a változást, és többek között a munkaerő áramlás sem lenne a továbbiakban egyszerű.

S mi lesz velünk a Brexit esetén?

A gazdasági tárca felmérése szerint a Brexit mintegy 0,3 százalékkal fogná vissza a magyar gazdaság növekedését, tekintettel az erős magyar brit külkereskedelmi kapcsolatokra, de minden helyzethez lehet alkalmazkodni.

Nagy-Britannia unióból való kilépésének közvetlenül csak enyhébb hatása lenne a magyar gazdaságra, a Brexit inkább az uniós források zsugorodásán keresztül válna érzékelhetővé Magyarország számára, viszont a szabad munkaerő áramlás, és a kint élő helyzete is változna.