Ezt ajánljuk mi


Egy fotós itthon

Tombor Zoltán: Fényterápia kiállítás - 2021. augusztus 31. és 2021. október 3. között a Mai Manó Házban

 

Tombor Zoltán fotográfus első önálló, intézményi kiállítása a Mai Manó Házban látható. A tárlat átfogó képet nyújt az alkotó elmúlt években készült munkáiból.

A fotográfus közel kilenc év után, 2019 novemberében költözött haza New Yorkból, ahol 2011 óta élt és számos világhírű márkával és alkotóval dolgozott együtt. Divatfotográfusként nevét több mint húsz éve ismeri a szakma. A Fényterápia című kiállításon új, autonóm alkotói oldaláról ismerhetjük meg.

 

Hálózat (Fényterápia sorozat), Budapest, 2021.

Tombor Zoltán (1973, Budapest) fotográfus, 1994 óta fényképez. 2003 és 2011 között Milánóban élt, ahol a Budapesten megkezdett divatfotográfusi pályát folytatta, majd New Yorkba költözött, hogy ott építse tovább karrierjét. Onnan jelentős nemzetközi sikerek után, 2019 végén tért haza.

 

Szakmai munkássága során olyan neves brandekkel működött együtt, mint a DKNY, a La Perla, vagy a Theory és olyan világhírű alkotókkal és hírességekkel dolgozott, mint Sophie Marceau, Alicia Keys vagy Eddie Murphy. A magyar hírességek közül többek között Palvin Barbara, Alföldi Róbert, Dobó Kata, Friderikusz Sándor, Marozsán Erika és Kulka János is modellt állt neki.

Divatfotói és portréi olyan rangos, véleményformáló orgánumokban jelentek meg, mint a Vogue, a The Last Magazine, a Harper’s Bazaar, a Time vagy a Kinfolk. Tombor Zoltán tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Sajtószövetségnek, a New York-i International Center of Photography-nak és a Professional Photographers of America szervezetnek. 

Munkái megtalálhatóak hazai és nemzetközi magángyűjteményekben; 2019-ben több alkotását vásárolta meg a Harvard University a gyűjteményébe.

 

Siklás (Fényterápia sorozat), Balatonaliga, 2020 

A Fényterápia egy 21. századi, hosszúra nyúlt karantén korszak epikus története, amely a változásról, a természetfeletti hatalmak elfogadásáról, az összefogásról, bizakodásról és megújulásról mesél az alkotó objektívén keresztül.

A Mai Manó Ház első emeletén látható fotók anyaga a közelmúlt egy mindannyiunkat érintő, aktuális eseményére reflektál. A karantén időszakában született sorozat képei a mára szinte a feledés homályába merült helyzet letapogathatatlan bizonytalanságára reagálnak, hol metaforikus, hol absztrakt, hol pedig leíró pontossággal. Így rajzolva portrét egy kitalált, elszigetelt figura lassú és csendes karantén napjairól egy, a művész által definiált helyen. A széria nagy egésze mellett az egyes képek metaforikus állításokkal árnyalják és egészítik ki a globális szinten zajló történéseket. Így lehetőséget adva a befogadónak, hogy elidőzzön a közelmúlt tanulságain.

A Fényterápia című sorozat könyv formájában 2021-ben jelent meg, amely megvásárolható a Mai Manó Ház könyvesboltjában.

 

Kacagó Barbie, New York, 2018. 

A Mai Manó Ház második emeletén az alkotó alkalmazott- és divatfotográfiái jelennek meg, melyek az utóbbi öt év, főként New Yorkban készült editorial munkáiból válogatnak. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat rajzolódik ki Tombor alkalmazott és alkotóművészeti munkái között.

 

Vanessa torzó, New York, 2017. 

A kezdetektől fogva azon dolgozik, hogy alkalmazott fotóit mélyebbre hangolja a divatfotó egyszerű törvényszerűségeinél: a valóság megszépítésénél és a vágyakból és álmokból szőtt ruha bemutatásánál. Az esztétizálás nem elsődleges eszköz számára, a hétköznapiság és a spontaneitás ugyanolyan fontos képalkotó elemként jelenik meg. A dokumentumfotó szigorúan hiteles stílusa megrendezett fikcióval párosul editorial munkái esetében.

 

További információ: https://www.maimano.hu/

www.facebook.com/maimanohaz