Film


Az ifjú zseni

Mozifilm készült Raffaello halálának 500. évfordulójára

 

Augusztus 26-tól érkezik a magyar mozikba A művészet templomai képzőművészeti sorozat legújabb premierfilmje, amely a reneszánsz festőzseniről, Raffaello Sanzióról emlékezik meg. A filmet 2020-ban, a festő halálának 500. évfordulója alkalmából készítették, és Olaszországtól Ausztráliáig több mint 60 országban bemutatják.

 

Az alkotás A művészet templomai sorozat 2017-es, A festőfejedelem című epizódja után, teljesen új megközelítésben vizsgálja Raffaello művészetét. Massimo Ferrari filmje a rendkívüli női portrékon keresztül közelít az urbinói művész életpályájához és művészetéhez.

 

Az anya, a szerető, a megbízó, az istennő – megannyi fontos nőalak Raffaello képein. A kiválasztott alkotások – köztük a Madonna-képek, a Galatea diadala, a La fornarina, a Hölgy fátyollal – alapos elemzése révén, új perspektívából tárul fel az abszolút szépség titkát fáradhatatlanul kutató művész munkássága. Az elmélyülést a sorozat védjegyévé vált részlet gazdag közeli felvételek és szakértői interjúk, műelemzések segítik.

A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor képzelet gazdag animációi teszik még szemléletesebbé, amelyek álomszerű, mítosz, legenda és valóság határán mozgó képi világában megelevenednek Raffaello életének legfontosabb pillanatai.

Országszerte számos art moziban is bemutatják a filmet.

 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=EKosq7wpPbE