Business


Öt tulajdonság, ami szükséges a sikerhez

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sikeres emberek szimplán csak szerencsések, pedig tudományosan igazolható, hogy ez valószínűleg nem így van. Cikkükben bemutatjuk, milyen jellembeli tulajdonságok szükségesek a sikeres élethez.
islamicbanker.co

A több mint nyolcezer, 50 év feletti férfi és nő megkérdezésével készült új kutatás azt mutatja, hogy az olyan jellegzetességek, mint például az optimizmus vagy a határozottság, mind tanulhatóak, ráadásul fontos szerepet játszanak az egészségünkben és az elégedettségünkben.                                                                      

Lelkiismeretesség             

A tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a lelkiismeretesség, az alaposság és a hatékonyság összefüggésben áll a megnövekedett jóléttel és boldogsággal, valamint négy másik tulajdonsággal is. A több mint 8000 résztvevőnek csupán 23%-a volt meghatározható lelkiismeretesként. Egy 75 évig tartó kísérletben 300 párt vizsgáltak a 20-as éveik közepétől kezdve, és kimutatták, hogy azok a férfiak, akiket a barátaik lelkiismeretesként írtak le, tovább éltek azoknál, akik nem rendelkeztek ezzel a tulajdonsággal.

 

Optimizmus

A kutatók azt kérték a résztvevőktől, hogy mondják el, mennyire értenek egyet a következő két állítással: 1) „Úgy érzem, tele vagyok lehetőséggel”, 2) Úgy érzem, hogy a jövő jó dolgokat tartogat a számomra”. A résztevők egynegyede bizonyult optimistának. Az optimizmus és a jó egészség között jól kimutatható az összefüggés, még akkor is, amikor figyelembe veszik a megkérdezettek társadalmi-gazdasági helyzetének különbségeit. Egy 2500 ember megkérdezésével készült német tanulmány azt találta, hogy a pszichológiai erőforrások – mint például az optimista személyes meggyőződés – pozitív hatással vannak a résztvevők egészségére, túl a jövedelmeiken és az iskolázottságukon.

 

Elszántság

A kutatásban résztvevők csupán 21%-ánál volt kimutatható, hogy elszánt és kemény – így ez volt a vizsgált öt képesség közül a legritkább.

 

Érzelmi stabilitás

A kutatásban résztvevők 30%-át azonosították érzelmileg stabilnak, nyugodtnak és optimistának a kihívásokkal szemben. A már említett 75 évig tartó kutatás azt is feltárta, hogy az összes jellegzetesség közül az érzelmi stabilitás képessége fonódik össze a leginkább a hosszú élettartammal.

 

Kontroll

A résztvevők kontrollhoz kapcsolódó viszonyának megállapításához, a kutatók azt kérdezték tőlük, mennyire értenek egyet a következő állítással: „Otthon úgy érzem, hogy kontrollálni tudom, mi történik a legtöbb helyzetben.” A résztvevők kb. 41%-a értett egyet az  állítással, így ez lett az öt jellemző közül a leggyakoribb. Egy 2011-es kutatás, amelyben  ezer gyermeket a születésüktől fogva 32 éves korukig rendszeresen értékeltek, arra a következtetésre jutott, hogy az önkontroll mértéke gyerekkorban bizonyos mértékig megjósolhatja a résztvevők későbbi fizikai állapotát és akár személyes pénzügyeit is.

Amint látható tehát, ez az öt jellemvonás a siker valódi összetevője. Nincs más teendőnk, mint ápolni ezeket.

 

Forrás: Business Insider, Jobline,hu, hvg