Közlekedés


Szerezzünk jogosítványt Nagy-Britanniában!

A gépjárművezetői engedély megszerzésének folyamatát illetően a hazai és a brit gyakorlat jelentősen eltér egymástól, ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

Ha szeretnék személygépkocsi jogosítványt, akkor első lépésként igényelnünk kell egy provisional driving licencet vagyis ideiglenes vezetői engedélyt. Ehhez ki kell tölteni az úgynevezett D1-es nyomtatványt, amelyet beszerezhetünk a postákon vagy letölthetjük a DVLA internetes oldaláról. Ezen kívül szükség lesz még az útlevelünkre vagy a személyigazolványunkra, egy színes igazolványképre, amelyeket el kell postáznia DVLA-nak, továbbá 43 fontot postai utalással kell befizetni. Lehetőség van online jelentkezésre, ez esetben bankkártyával lehet fizetni, amellyel spórolhatunk is, így mindössze 34 fontba kerül az igénylés.

Először a KRESZ-t szükséges elsajátítanunk, tanfolyam helyett otthon egyénileg megtanulhatjuk a közlekedés szabályait KRESZ könyvből. Elméleti vizsgán adunk számot tudásunkról, amely számítógépen zajlik a vizsga díja 23 font. Összesen 50 kérdésből legalább 43-ra kell helyesen válaszolnunk 57 perc alatt, ahhoz, hogy sikeres vizsgát tehessünk. A második rész videós gyakorlati teszt, amelynek során fel kell ismerni a lehetséges veszélyhelyzetek kialakulását.

Ha sikerrel vettük az akadályokat, akkor elkezdhetjük a gyakorlati ismeretek elsajátítását. Nem feltétlenül szükséges ehhez oktató, ehelyett ha van olyan ismerősünk, aki legalább 3 éve rendelkezik gépjármú vezetői engedéllyel, akkor az ő felügyeletet mellett vezethetünk. Ügyeljünk arra, hogy a tanuló vezetőnek biztosítással kell rendelkeznie, egyedül felügyelet nélkül semmilyen körülmények között nem vezethet és a gépkocsira pedig kötelező kitenni az L tanuló jelzést.

Ha úgy érezzük, hogy már jól megy a vezetés, akkor megpróbálkozhatunk a vizsgával, amelynek ára hétköznap 62, hétvégén pedig 72 font. A vizsgáztató először a jelölt éleslátását ellenőrzi, ehhez 21 méter távolságból kell rendszámot leolvasnia. Majd következik két kérdés, amely autóbiztonsági témákat feszeget, például el kell mondani, hogy hogyan kell olajszintet mérni. Ezt követően különböző rutinfeladatokkal mérik fel a tanulóvezető vezetési képességeit, ilyen például emelkedőn történő indulás, tolatás vagy éppen a parkolás.Egy 10 perces önálló vezetéssel zárul az autóvezetői vizsga, melynek során az oktató által előzetesen bemutatott térkép alapján kell a vizsgázónak vezetnie. Amennyiben ezt az utolsó próbatételt is teljesítettük megkapjuk a full driving licencet vagyis az állandó jogosítványt.