Zene


Álmodozó nyári éjjel

Ezzel a címmel ad szabadtéri, nyáresti koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar az Óbudai Társaskör kertjében, Július 29-én. Műsoron Mendelssohn, Bartholdy, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művek.

 

Álmodozásunkban először bepillantást nyerünk egy csodagyerek műhelyébe: 1821-ben a mindössze tizenkét éves Mendelssohn vonósszimfóniák komponálásába kezd. Felvilágosult családja művelt és vagyonos légkörében, saját házi zenekarán gondtalanul csiszolhatja tehetségét.

Egy másik zseni, Mozart 1778-ban tesz látogatást Guines hercegnél Párizsban, ahol lenyűgözi a herceg muzikális fuvolázása és leánya nagyszerű hárfázása. Kettősversenyt komponál számukra, amely a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik gyöngyszeme.

Álmodozó utazásunk Itáliában folytatódik: Wolf hőse Eichendorff Egy naplopó életéből című elbeszélése alapján, egy csavargó hegedűs Olaszországba vetődik, elálmodozva az édes olasz éjszakákon.

Zenei utunk végén Prágában a konzervatóriumba csöppenünk: a mélabús Suk tanára, Antonin Dvořák ösztönzésére megírja 1892-ben szerenádját, amely egyszeriben ismertté teszi: maga Brahms nagyra értékeli a művet és szorgalmazza kiadását. Nem mellesleg címzettjét is eléri: az imádott Otylka, Dvořák lánya később a tanítvány felesége lesz.

 

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010.  februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével.

Az együttzenélés öröme, a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése mind fontos motiváló tényező volt a zenekar alapításában. Az első koncertre 2010. június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. A nagysikerű előadás megerősítette a zenekar tagjaiban a hitet, hogy kitartó munkával a magyar komolyzenei élet meghatározó alakjává nőheti ki magát.

Mindamellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzon a kamarazenekari koncertek világába. Ennek tükrében alakította ki a repertoárját is melyben meghatározó, hogy a reneszánsztól egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható a zenekar koncertműsorán.

 

Koncert: július 29. csütörtök 20:00 – Óbudai Társaskör kertje

Műsor:

Felix Mendelssohn - Bartholdy: C-dúr vonószimfónia 

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr versenymű fuvolára és hárfára Kv.299

 - szünet - 

Hugo Wolf: Olasz Szerenád

Josef Suk: Esz-dúr szerenád

 

Közreműködik:

Horgas Eszter – fuvola

Polónyi Ágnes – hárfa

 

Művészeti vezető: G.Horváth László

 

Jegyek: https://jegymester.hu/production/301083/obudai-tarsaskoer-kertje-almodozo-nyari-ejjel/30001398

 

 

Támogatók: EMMI, NKA, Óbudai Társaskör

 

Fotókredit Seprűs Péter