Zene


Kifejezetten gyerekeknek

Európa szinten is ritkaság a Kalandra Fül Fesztivál

 

A tavalyi nagy siker után idén is megrendezi az Óbudai Danubia Zenekar Magyarország egyetlen, kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szóló klasszikus zenei fesztiválját. A Kalandra Fülnek augusztus 28–29-én a Budapest Music Center ad otthont.

 

Az ÓDZ innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő.

A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté karmester – maga is kisgyermekes apuka – több tucat újító előadás megálmodója. Szívén viseli a zenei utánpótlás-nevelést, ezért különleges programot állított össze: a Danubia négy saját ifjúsági produkcióval készül. Sor kerül Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékának, a Jancsi és Juliskának előadására, és a fesztiválon vendégeskedik a Magyar Állami Operaház Leánder és Lenszirom című produkciója is Hamar Zsolt vezényletével.

Több előadás születik koprodukcióban erre az alkalomra, a zenei programot pedig kreatív foglalkozások, hangszersimogató, élő zeneautomaták és a Pagony Kiadó csendszobája egészíti ki. Valamint a hallásvédelemre is felhívják a figyelmet szakemberek segítségével. A fesztiválhangulat nem áll meg a BMC falainál: villámkoncertekkel, pop-up produkciókkal készülnek köztereken a zenekar művészei.

 

„Immár második alkalommal gyűjtjük egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez.” 

 

Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény. A Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatóak meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A Fesztivál azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt a célcsoport számára leginkább befogadható módon – fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

 

A fesztivál mindkét napjának délelőttjén a Zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható (Tom, a virtuóz, Fúgafogó, Mozart, a csokigolyók sztárja, Szimfonikus táncház), további három előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. Az utolsó program pedig – Tallér Zsófia: Leánder és Lenszirom – a Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével.

 

A közös produkciók között szerepel a Kárász Eszterrel és az Eszterlánc Mesezenekar tagjaival készülő előadás.

A második nap délutánján a Superar nemzetközi gyermekkórussal lép fel az ÓDZ kamarazenekara, amelynek dalait Ott Rezső zeneszerző hangszereli gyermekkarra és zenekarra. A koncerten fellép néhány, a Máltai Szimfónia programban részt vevő gyermek is. Velük közös fellépés a Zeneakadémia színpadán lesz a szeptember 23-i évadnyitó esten, a zenekar Közös hang programjának részeként. Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékát, a Grimm testvérek történetéből készült Jancsi és Juliska szintén az ÓDZ zenekar tagjainak közreműködésével kerül színpadra; az előadást Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációja kíséri majd.

 

A Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, ahol a gyerekek a zenészek közreműködésével megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel.

A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, melyek a résztvevőket adottságaik játékos kibontakoztatására ösztönzi. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész.

A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint meseolvasók is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.

 

Folytatódik a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítés: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívják fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket a helyszínen bárki kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusainak segítségével.

A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat.

A fesztivál ideje alatt különböző külső helyszíneken is találkozhatnak a zenészek pop-up produkcióival, villámkoncertjeivel, amelyek révén a koncertterem környékére kterjed majd a fesztivál hangulata.

 

II. Kalandra Fül Fesztivál - programok

 

A Danubia Zenekar klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiválja

Művészeti vezető: Hámori Máté

2021. augusztus 28–29. szombat-vasárnap 10.00–20.00

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

 

2021. augusztus 28. szombat

10.00 – Tom, a virtuóz

11.30 – Fúgafogó

15.00 – Csengőhang szimfónia – Eszterlánc Mesezenekar, Danubia Zenekar kamaraegyüttese

16.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

18.00 – Jancsi és Juliska

 

2021. augusztus 29. vasárnap

10.00 – Mozart, a csokigolyók sztárja

11.30 – Szimfonikus táncház

13.30 – Hangszersimogató Lakatos Györggyel

15.00 – Hanghullámok lovasai – Superar Gyermekkórus, Danubia Zenekar kamaraegyüttese

18.00 – Leánder és Lenszirom

 

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt: 800 Ft, felnőtteknek: 1200 Ft

A kísérőprogramok ingyenesen látogathatóak.

 

ProgramfüzetTags: