Business


Budapest Design Week - Magyar Formatervezési Díjak - Design Management Díj

A hagyományoknak megfelelően a Budapest Design Week idén is a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj átadásával kezdődött.

 

A hazai kreatív ipar kiemelt fesztiváljának fókuszában idén a körforgásos gazdaság, valamint a fenntartható design áll, melyekhez az idei díjazottak közül többen szorosan kapcsolódnak innovatív, anyag- és energiaszegény, illetve megújuló energiaforrásból táplálkozó megoldásaikkal. 

 

Október 1. és 11. között rendezik meg a Budapest Design Weeket. Programjai idén a Tartsd körforgásban! mottó köré épülnek.

Az eseménysorozat, a hagyományoknak megfelelően, a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődött. Az idén negyvenegy éves Magyar Formatervezési Díj a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet. A termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában díjazott hét tervező és a különdíjasok pályamunkáinak megítélése során kiemelt értékelési szempontot jelentett a formai minőség, az újszerűség, a versenyképesség és kivitelezés minősége, a felhasználóbarát kialakítás, illetve a környezetvédelmi szempontok érvényesülése.

 

A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj olyan szervezeteket ismer el, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek. Közben szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

 

A díjat idén a Plydesign Kft. bútoripari márka kapta. Hatéves fennállása során nemzetközileg elismert, professzionális csapattá fejlődött, amit biztos gyártói háttér, az új technológiákat az innovációval ötvöző tervezői szemlélet, és a kulturális örökség tisztelete jellemez. A fődíjas mellett három kiváló hazai márka pedig elismerő oklevélben részesült.

 

 

Magyar Formatervezési Díj 2020

„Ahhoz, hogy 2020-ban valami versenyképes legyen, fontos az innováció, de az előállított újdonságnak a design is elengedhetetlen része kell, hogy legyen. Ha ebből a kettőből valamelyik hiányzik, akkor piaci hátrányba kerül a vállalkozás, amit ma senki nem engedhet meg magának. Nagyszerű, hogy immár 17. alkalommal van lehetőségünk arra, hogy a Design Héttel és az ilyenkor átadott díjakkal koncentráltan erre a szegmensre irányíthassuk a figyelmet. Bízunk benne, hogy sok kreatív vállalkozásnak adhat olyan lendületet, amely átsegítheti őket a jelenlegi nehéz időszakon.” – emelte ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett elismerés egyik fő célja, hogy láthatóvá tegye azt az erős gazdasági potenciált, amit a kreatív ipar nyújtani képes.

„A több mint negyvenéves múlttal rendelkező Magyar Formatervezési Díj az innováció iránytűje a magyar kreatív iparban, nemcsak az alkotók, hanem a felhasználók számára is. A díjazott alkotások mind olyan tervezők pályamunkái, amelyek nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is figyelemre méltóak és rendkívül magas designértéket képviselnek. Elsődleges számunkra, hogy a Magyarországon született tudást úgy támogassuk, hogy az gazdaságélénkítő szerepet tölthessen be, a Magyar Formatervezési Díj pedig ebben segíti az alkotókat. Nem csak a szakma legjobbjait emeli ki évről évre, hanem felhívja a figyelmet a kreatívipar gazdasági jelentőségére is.” - emelte ki dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

 

 

Magyar Formatervezési Díj díjazottak és különdíjasok 2020-ban

 

Fotó: Pálmai Gergő

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában elismerésben részesült a ZigZag elnevezésű, modulokból építhető mászófal rendszer három tervezője, Erdélyi Tamás, Gara Bernát és Csepregi Szabolcs, a Hard Body Hang brand alapítói,

 

a Lakos Dániel tervezte könnyed és ergonomikus TILT szék, valamint

 

Fotó: StudioLucePlan

a környezettudatos gyártást és a technológiai innovációt egyesítő Illan függőlámpa, Horváth Zsuzsanna munkája.

 

Vizuális kommunikáció kategóriában a 2019-es FIE vívó-világbajnokság arculata érdemelte ki a díjat, amelyet Kátay Hunor, Németh Sebestyén és Kovács Szilárd készített a Nemzetközi Vívószövetség felkérésére.

 

„Nagy öröm számomra a díjazott munkákban viszontlátni azt, hogy a tervezői lét mára nem csupán foglalkozás, feladat, igényeknek való megfelelés, hanem ennél sokkal komplexebb tevékenység. Egyfajta gondolkodásmód, magatartás, ahol a tervező nem megfelelni igyekszik, hanem keres kutat, egyre inkább a maga által felvetett kérdésekre fókuszál. Nem felülírja, hanem rohamosan bővíti szerepét.” - emelte ki Harmati Hedvig DLA, a Magyar Formatervezési Díj bíráló bizottságának elnöke, textiltervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező Tanszékének tanszékvezetője.

 

Terv kategóriában megosztott díjat vehetett át a Nagy Ádám tervezte Birosign, amely Bíró László világhírű találmányának, a golyóstollnak ad többletfunkciót. Mindezt egy új technológia segítségével, mely az aláírást digitalizált mozdulatok sorozataként értelmezi.

A kategória megosztott díjának másik kitüntetettje pedig a Rubik-kocka rokonaként elhíresült, a Leonardo-féle koordináta-rendszerre épülő LavosBall, Szabolcs János alkotása.

 

Fotó: Vatány Szabolcs

Diákmunka kategóriában Vatány Szabolcs Focus Ex digitális szövegolvasást segítő böngészőbővítményét ismerték el a díjjal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság különdíját Kókai András Aura adaptív hangrendszere kapta, amely a zenehallgatás új dimenzióját ígéri.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium – Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság különdíja pedig Kispál Márton Frigo moduláris hűtőjét illette meg, amely egyszerre hűtő és fertőtlenítő ételtároló rendszer is.

 

Fotó: Kevin Harald Campean

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a skandináv formavilágot követő SLÉ rétegelt lemez szánkó, Miklósi Ádám tervezésében.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala különdíjasa a járműgyártáshoz kapcsolódó AXIS PRO mérőkészülék lett, amelyet a Losonczi Innovation Kft. megrendelésére a Remion Design Studio tervezett.

 

Design Management Díj díjazottak és elismerő oklevélben részesültek 2020-ban

A tizenegy éve alapított Design Management Díj olyan gazdálkodó szervezetek elismerése, amelyek a designt és az innovációt átfogóan, az üzleti stratégia részeként kezelik az arculattól a terméktervezésen át, egészen a működési és menedzsmentfolyamatokig.

Design Management Díjban részesült, a tavaly termékcsaládjával Magyar Formatervezési Díjat nyert Plydesign bútormárka, amely a nemzetközi porondon is versenyképes minőségi és innovatív termékeket kínál.

Emellett elismerő oklevélben részesült a WAMP Design Vásár, amely majd másfél évtizede szervez design vásárokat, hazai alkotók és azok saját tervezésű, egyedi és kisszériás termékeik számára.

Szintén oklevelet kapott a fenntartható táskatervező YKRA, amely elkötelezett a minőségi alapanyagok használatában és a gondos kivitelezésben.

Valamint okleveles lett a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., amely Magyarország legnagyobb, európai szinten is jegyzett orgonaépítő műhelye. 

 

„A pályázatok elbírálásakor elsődleges kritérium volt a designmenedzsment-szemlélet beépülésének mértéke és szintje a szervezet működésébe, innovációs folyamataiba. Az elismeréssel kiemelt célunk, hogy a kreatív ipar iránt érdeklődők és a nagyközönség számára közelebb hozzuk a design integrált alkalmazásának fontosságát. Ezen felül a gazdasági szféra figyelmét felhívjuk a design fontosságára és értéknövelő erejére. Az elmúlt évek igazolták, hogy a designmenedzsment a gazdaság minden területén fontos eszköz lehet: a díjazottak között ugyanúgy akadtak kis- és középvállalatok, mint nonprofit intézmények, kifejezetten designnal foglalkozó vagy kereskedelmi profilú cégek.” - emelte ki Dr. Simon Attila a Design Menedzsment Díj bírálóbizottságának elnöke, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács tagja.

 

 

Budapest Design Week

„A Budapest Design Week idei központi témája a Tartsd körforgásban!, amivel a körforgásos gazdaság (circular economy) fontosságára, szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

Ma Magyarországon érdemes ezzel a témával foglalkozni, hiszen ezzel a szemlélettel új, eddig kiaknázatlan piacokat tudunk mutatni a hazai designvilágnak.

A circularity azon túl, hogy hulladékmentes és környezetbarát, növelheti a hazai vállalatok hatékonyságát, versenyelőnyét. Szükségesnek tartjuk megmutatni, hogy a körforgásos gazdaság egy pozitív jövőképet takar, ahol a hazai designvilág szereplői komoly versenyelőnyhöz juthatnak. A Budapest Design Week, amire - a koronavírus-járvány ellenére - ugyanannyi jelentkező volt, mint tavaly, idén hibrid formában jelentkezik. Eseményeink nagy része a fesztivál honlapján is követhető, így bízunk benne, hogy országszerte csatlakoznak hozzánk a design szerelmesei” - emelte ki Osvárt Judit, a Budapest Design Week szakmai vezetője és a Magyar Formatervezési Tanács tagja.


A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló online kiállítás a Budapest Design Week honlapján tekinthető meg. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

 

Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj online kiállítás: https://designhet.hu/2020/mfd/#/