Érdekesség


Érték és Minőség Nagydíjak a Gazdaság Ünnepén

2020-ban 40 főcsoportban lehetett pályázni a gazdaság egyik legrangosabb kitüntetésére

 

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Gazdaság Ünnepén, szeptember 9-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében a Vajdahunyad várban adják át ünnepélyes keretek között.

 

A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő, 40 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot, a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, a gazdaság különböző területein tevékenykedőknek is, ugyan eltérően, de nagy nehézségekkel kellett megküzdeniük.

Mindezek ellenére sokan éltek a pályázati lehetőséggel, akiknek fontos, hogy produktumát hazai és nemzetközi szinten is elismerjék. A pályázati rendszer minden évben kiemel egy társadalmilag is fontos, hangsúlyos témakört.

Az idei év mottója a kialakult helyzetben különös jelentést kapott: Étkezzünk egészségesen, hogy egészségesen élhessünk! Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy megtestesíti, kifejezi Magyarország elismerését és elkötelezettségét az értékek, a tanúsított minőség iránt.

 

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére 2020. szeptember 9-én, a Gazdaság Ünnepén kerül sor a Mezőgazdasági Múzeumban. A járványügyi helyzetre való tekintettel, rendhagyó módon, nem az Országház Felsőházi terme ad otthont az eseménynek, amelyet fokozott óvintézkedések mellett, korlátozott létszámmal rendeznek meg a szervezők.  Az ünnepségen beszédet mond, és a kitüntetéseket átadja: Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettesi feladatokat is ellátó parlamenti államtitkára.

2020. szeptember 9-én kerülnek átadásra a Kiíró Tanács különdíjai is: az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje különdíj, Az Érték és Minőség Nagydíj Kommunikációért Nívódíj, valamint a különböző szervezetek által felajánlott különdíjak.

 

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy Magyarországon jelenleg az egyetlen nem szakma specifikus, a kiváló minőséget szimbolizáló elismerés. A pályázati rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő termékek és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését.

 

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer alapítója elmondta: „Sajnos az idei esztendőben a mindenki által ismert helyzet miatt le kellett lassulnia az életnek. Éppen ezért nagy örömünkre szolgál, hogy idén is nívós pályázatokat díjazhatunk az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer keretében. A koronavírus-járvány utáni gazdasági élénkítésben széles társadalmi összefogásra van szükség, így nemcsak a gazdálkodók, de a tudományos élet szereplőinek, valamint az önkéntesek és a művészek szerepvállalására is szükség van. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a gazdasági élet szereplői példátlanul értékes környezeti-, gazdasági-, társadalmi szolgáltatásokat nyújtanak. Bizakodásra ad okot, hogy a vírushelyzettel összefüggő gazdasági folyamatok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások nem adták fel, gőzerővel dolgoznak azon, hogy megőrizzék, illetve helyreállítsák működésüket úgy, hogy a fenntarthatóság, a minőség továbbra is a fő erényük közé tartozzon” - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

 

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatának elnyerése nyilvános egyfordulós pályázat útján volt lehetséges. Az idei pályázatok benyújtási határideje 2020. május 27. volt, értékelésük több fordulóban történt. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatra jelentkezhetett minden magánszemély, jogi személyiség, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség, a pályázati főcsoportok szerinti, a pályázat céljainak megfelelő, Magyarországon, illetve a Kárpát-régióban gyártott, forgalmazott termékkel, termékcsaláddal, szoftverrel, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatással, mellyel rendszert alkot, vagy önálló szolgáltatással.

 

A díjat magyar és angol nyelvű Kitüntető Oklevél tanúsítja, jelképe az Érték és Minőség Nagydíj emblémájával díszített, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Kft. alkotógárdája által készített egyedi iparművészeti trófea.

 

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot - a DIAMOND Szervezőiroda Bt. (a védjegyalapítók megbízásából a pályázat szervezési és lebonyolítási teendőit koordináló és végző szervezet), a Hajnal Húskombinát Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft. és a SZÁM-PONT Kft. írta ki és valósította meg. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat eseményeinek fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A pályázati rendszer kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, külhoni támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Szakmai támogatója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 

INFORMÁCIÓK A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZÜLTSÉG KAPCSÁN

A 283/2020. (VI. 17.) Kormány rendelet június 18-től Magyarország egész területére az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével bevezette a járványügyi készültséget. Ennek tükrében a rendezők tisztelettel felhívják a figyelmet arra, hogy rendezvényükön minden résztvevő szenteljen fokozott figyelmet a mindenkor hatályos egészségügyi és biztonsági előírások betartására. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa arra készül, hogy szeptemberben a díjátadás napja most is a Gazdaság Ünnepe legyen. Viszont el kell fogadnunk, hogy a koronavírus-járvány második hullámának veszélye fennáll. Ezért a járványveszély alakulásának függvényében lehetnek változások a rendezvénnyel kapcsolatban. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat hivatalos honlapját www.emin.hu weboldalon valamennyi változást figyelemmel kísérhetnek.