Érdekesség


10. Balatont megkerülő Mozdulj! tandem túra

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület egy év szünet után idén is megrendezi a Balatont megkerülő tandem túráját 2021. augusztus 13-19. között.

 

Különlegessége, mint mindig, hogy egy ép és egy sérült embertársunk foglal helyet a speciális kerékpáron.

 

A túra pártolói

Ahogyan azt hagyományként megszoktuk, közel hetvenen kelnek útra, látássérültekkel és más fogyatékossággal élő barátokkal, valamint segítőkkel, hogy tandem kerékpárral megkerüljék a magyar tengert.

A 6 napos út során nemcsak sportélményekkel gazdagodnak, hanem  egymásra figyelve és egymástól tapasztalatokat szerezve megtanulják a szívükkel  látni a világot. Hiszik, hogy az esélyegyenlőség nem más, mint természetességgel elfogadni egymást. Valamint tanítani a másikat arra, hogyan kell kinyitni a lelkünket egymás felé apró lépésekkel.

Maga a túra nemcsak sportértéket képvisel, mert az idei jubileumi esemény középpontjában a Balaton körüli Hungarikumok és Nemzeti értékek megismerése is cél.

Természeten, az idén sem maradhat el az emlékfa ültetése a túra-és egy elhunyt társuk emlékéért. Atyai áldást a Tihanyi Apátságban kapnak, és több helyen találkoznak civil szervezetek és önkormányzatok képviselőivel is.

A programokból nem hiányozhat a tandemes akadályverseny és a jubileumi születésnap közös ünneplése sem, flash mobok formájában a különböző helyszíneken.

Az idei túra útvonala egy fekvő 8-ast ír le annak szimbólumaként, hogy az esélyegyenlőség megteremtésének lehetősége végtelen. Azoknak pedig, akik nem lehetnek velünk, a virtuális térben a közösségi média segítségével kilométergyűjtést  hirdetnek: kerékpárral, kerekesszékkel és egyéb motormentes kerekes járművel.  A legtöbb kilométert megtett barát, díjazásban részesül.

A tandemtúra útvonala:

Aug. 14: Balatonfüred (mFlash mob) – Balatonakarattya (Találkozás Ördög Nóra-Nánási Pál házaspárral) - Balatonvilágos polgármesteri hivatal – Siófok, Sóstó 

Aug. 15: Siófok víztorony ( Flash mob a Roll Dance Kombi Táncegyüttessel) - Szántód – komppal át Tihanyba-Tihany (atyai áldás az Apátságban) – Révfülöp

Aug.16: Révfülöp  – Badacsonyörs (Folly Arborétum) – Vonyarcvashegy – Keszthely

Aug.17: Keszthely (Georgikon Múzeum, Flash mob templomtéren) – Bélatelep

Aug. 18:Bélatelep – Balatonboglár (vízitelepen kajakozás, Gömb Kilátó, találkozás a polgármesterrel)-  Balatonlelle (az első fát itt ültettük el 10 évvel ezelőtt) - Balatonföldvár (emlékfánál szalag elhelyezése)- Szántód

Aug. 19: Szántód- komppal át Tihanyba- Tagyon Birtok- Balatonfüred

A túrák örökös fővédnöke: Horváth Lajos, Dakar motorversenyző,  Laller Racing Dakar Team 

A 10. túra fővédnökei:
- Becsey János, kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres para-világbajnok, Európa-bajnok paraúszó, úszóedző, sportdiplomata.
- Várkonyi Attila  "Dj Dominique",  rádiós-televíziós műsorvezető


 

Dóka Attila

A 10. túra Kulturális Nagykövete: Dóka Attila dalszerző, gitáros-énekes

A 10. túra Esélyegyenlőségi Nagykövete a Bagossy Brothers Company zenekar