Család


Többször annyi iskolaszert rendeltek idén online, mint tavaly nyáron

Napjainkban már a tanuláshoz is elengedhetetlenek azok megfelelő tudású készülékek, amiket iskoláskorú gyereknek rendeltek.

 

Idén július eleje és augusztus közepe között a Extreme Digitalnál dupla akkora forgalmat generált a tanszerek és egyéb iskolai kiegészítők eladása, mint tavaly nyáron. A műszaki, elektronikai termékekben erős hibrid kereskedőnél legnagyobb számban a füzeteket, írószereket, kiegészítőket (hegyező, körző, vonalzó, radír), víz- és temperafestékeket rendelték a vásárlók.

 

Ezzel szemben az általános termékkategóriákat kínáló eMAG-nál ugyanebben az időszakban csaknem megháromszorozódott a tanszerek és iskolai felszerelések forgalma. Itt a hátizsákok/tornazsákok, a filctollak és a füzetek voltak a legnépszerűbb iskolakezdési termékek.

Mind az Extreme Digitalnál, mind az eMAG-nál  notebookból a 203 ezer forintos, tabletből az 58 ezer és 71 ezer forintos, okostelefonból pedig a 41 ezer és 70 ezer forintos átlagár dominált.

 

200 ezres laptopokat kaphattak a gyerekek

 

Mindkét márka esetében bruttó 203 ezer forintos átlagáron vásároltak notebookot július eleje és augusztus közepe között a vásárlók - az átlagár kiszámításakor a bruttó 400 ezer forintnál olcsóbb gépeket sorolták az iskolai gépek közé, mert az Extreme Digital és az eMAG back-to-school kampánya során is ilyen értékű modelleket említettek e kategóriában.

 

A legtöbb darab egy belépőszintű Acer noteszgépből talált gazdára az Extreme Digitalnál és az eMAG-nál is, a második legnépszerűbb modell nyáron viszont egy közel 380 ezer forintos Apple MacBook Air volt. Utóbbi készülék kimagasló üzemideje miatt például a leendő egyetemi hallgatóknak ideális választás. A harmadik legnépszerűbb notebook a Huawei nemrég megjelent, szuper vékony Matebookja volt a két márkánál. A top 10 termék közé még a Lenovo és az Asus modelljei kerültek be.

 

Drágább tableteket és telefonokat vettek az Extreme Digitalnál

 

Táblagépből az Extreme Digitalnál a drágább modellek fogytak idén nyáron: bruttó 71 ezer forintot költöttek ezekre, míg az eMAG-vásárlók egy kicsivel kevesebbet, bruttó 58 ezer forintot hagytak a kasszánál. Mindkét márka esetében az androidos Samsung és Lenovo tabletek a legnépszerűbbek, az Apple iPadek részesedése az eMAG-nál 10 százalék körüli, az Extreme Digital esetében néhány százalékkal magasabb.

 

Az okostelefonok közül a bruttó 100 ezer forint alatti típusokat sorolták iskolás gyerekek számára tipikus vételnek. Ezekből is a műszakitermék-specialista Extreme Digitalnál vásároltak július óta magasabb, bruttó 70 ezer forintos átlagáron - míg az eMAG-nál ugyanebben az időszakban bruttó 41 ezer forintot költött egy tipikus vásárló okostelefonra.

Az Extreme Digital esetében a top 5 okostelefon mindegyike a Xiaomi és a Samsung androidos készülékei közül került ki, míg az eMAG eladási toplistáján a két gyártó mellé a Navon márkájú készülékek is felkerültek.

 

Jócskán eltérnek a rendelési preferenciák

 

A legtöbb online tanszerrendelés Pest megyéből, Győr-Moson-Sopron megyéből és Hajdú-Bihar megyéből érkezett az Extreme Digitalhoz, míg az eMAG esetében Pest megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye került a top 3-ba az iskolaszer-rendelések száma alapján.

 

Ennél érdekesebb, hogy míg az Extreme Digitalnál a tanszerek 47 százalékát kérték házhozszállítással, addig az eMAG-os vásárlók 60 százaléka cselekedett hasonlóképp.

A bolti személyes átvétel az Extreme Digital vásárlói körében volt erősebb (19 százalék) az eMAG-os ügyfelek durván fele ennyien (10 százalék) választották ezt az opciót. Az eMAG easyboxos vagy egyéb csomagponti átvételt nagyjából azonos arányban választották az ügyfelek mindkét márkánál: 34 százalékban az Extreme Digital, 30 százalékban az eMAG esetében