Érdekesség


Új teória: nem aszteroidabecsapódás miatt haltak ki a dinoszauruszok

A dinoszauruszok vesztét nem a Földbe mintegy 66 millió évvel ezelőtt becsapódott aszteroida, hanem feltehetőn saját sikerességük, túlszaporodásuk okozta, állapítja meg egy új brit kutatás, amely az ősgyíkok elterjedését térképezte fel bolygónkon.  

A Nature Ecology and Evolution című szaklapban közölt brit tanulmány szerint a dinoszauruszok populációja valószínűleg már az előtt hanyatlásnak indult, hogy az őket kipusztító aszteroida a Földbe zuhant. Visszaszorulásuk oka az volt, hogy már nem volt újabb benépesíthető élőhely számukra.

A dinoszauruszok dél-amerikai származási helyükről kiindulva hatalmas lendülettel népesítették be a bolygót, a kegyetlen T. Rextől a hosszú nyaku, gigantikus Diplodocusig több száz dinoszaurusz faj jött létre.  

Az elterjedésüket feltérképező kutatók elmélete szerint a dinoszauruszok azért tudtak ilyen gyorsan elszaporodni, mert szinte "tiszta lappal" indulhattak a megjelenésük előtt nem sokkal lezajlott, Nagy Kihalás néven ismert, tömeges fajkipusztulást eredményező eseménysorozat után.

A lepusztult bolygón alig találtak vetélytársra az élelemért, az élőhelyekért és az erőforrásokért vívott harcban, elszaporodásuknak semmi sem állt útjában. Uralmuk vége felé azonban, amikor már a világ szinte minden élőhelyéhez alkalmazkodtak, terjedésük lelassult. Egyedül a madárszerű dinoszauruszok, a mai madárfajok ősei voltak képesek túlélni a katasztrófát.  

"Nem volt hova továbbterjeszkedniük, már a bolygó egészén jelen voltak, speciálisan alkalmazkodtak élőhelyeikhez, s ezért nem tudtak új fajokat létrehozni" -  magyarázta  el Dr. Ciara O'Donovan, a Readingi Egyetem kutatója.

A tudósok statisztikai számítások alapján határozták meg a Föld háromdimenziós terében, hogy hol élt egy-egy dinoszaurusz és hol éltek az ősei. Térképük teljesebb képet ad az ősgyíkokról, mint a kövületek önmagukban.

Vannak azonban tudósok, akik vitatják, hogy az aszteroida becsapódásakor már leáldozóban lett volna a dinoszauruszok uralma.

David Martill, a Portsmouthi Egyetem kutatója szerint a kréta időszakban, amikor a kisebb kontinensekké töredezett szét az ősi szuperkontinens, a dinoszauruszok még javában diverzifikálódtak, azaz új fajok jöttek létre, egészen addig, amíg a meteor el nem pusztította őket.

Forrás: BBC