Zene


A második elődöntőben is  nagy volt a feszültség

A második elődöntőben kialakult a finalista mezőny, valamint gazdára talált A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója elismerés is. 

A Dal 10. évadának döntőjében nyolc produkciót hallhatnak a nézők 19.35-től a Duna Televízión, de csak egy nyerheti el a Petőfi Zenei Díj „Év Dala” elismerést.

 

Nyolc slágergyanús szerzemény A Dal 2021 döntőjében

Nyolcan már csak egy lépésre vannak a győzelemtől Szombat este minden kiderül: melyik lesz az év magyar slágere és melyik áthangszerelt alkotás nyeri az online Akusztik Dalverseny fődíját.

 

A második elődöntő adásában ismertették a közönséggel, ki lett A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója, egyben a Petőfi Zenei Díj „Az Év Szövegírója” címek büszke tulajdonosa is. Ő nem más, mint  Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontembere. A zsűri a díjat az Egyetlen szó című szerzeményért ítélte oda, amelyet Mező Misi, a dalverseny egyik zsűritagja adott át ünnepélyes keretek között.

 

Az extra produkció az elmúlt szombaton Király Linda és Charlie kettőse volt, egy régi, veretes Charlie nótával.

 

Az első elődöntőből, a Kaukázus dala mellett, versenyben van BariLaci – Féltelek, Katona Petra (Az Év Felfedezettje) – Viszlát múlt és a Mudfield – Nincsen szerencsém. A második elődöntőből, az ítészek értékelése alapján, csatlakozott a mezőnyhöz: Radics Gigi – Egy vagy velem, Süle Zsolt – Befúj, valamint a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos – Maradok. Negyedikként a közönség, ismét, Andelic Jonathan – Áldom című dalát juttatta tovább.

 

Radics Gigi örült, hogy bekerült a döntőbe, és annak is, hogy bemutathatta zenekarát a saját dalával.

Süle Zsolt még talán most sem hiszi el produkciójának döntőbe jutását. A show után azt mondta, ezt nem lehet megszokni. A 39 pont pedig szintén hihetetlen.

Szintén ugyanilyen magas pontszámmal jutott tovább a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos. Ahogyan ígérték a válogatón, a zenekar kibővült, sőt, színvonalas vokál kísérte a produkciót.

Andelic Jonathan úgy fog készülni a döntőre, hogy visszahozza az eredeti felállást, vagyis a válogatón előadott produkció elemeit.

 

A fellépőknek a döntőben is három perc áll rendelkezésükre, hogy bizonyítsanak és kivívják a zsűri elismerését, amellyel a legjobb négy közé juthatnak. A végső döntés az ötödik zsűritag szerepét betöltő közönség kezében lesz. A szakmai zsűritől legmagasabb pontszámot kapó négy produkcióra szavazhatnak a nézők. Amelyikre a legtöbb SMS szavazat érkezik, az lesz 2021-ben az év magyar slágere. 

Az év dalának előadójával a közmédia egy éven belül maximum tíz dalból álló lemezfelvételt és közülük egy zeneszámból videó-klipet készít, emellett pénzjutalomban is részesül, amit zenei produkciójának fejlesztésére fordíthat.

 

A jubileumi műsor újdonsága, hogy a döntőbe jutott mind a nyolc dal előadója részesül zenei produkciójának fejlesztésére fordítható támogatásban, nem csak a végső győztes. Az év dala énekesének nyereménye tíz millió forint. A zsűri pontjai alapján legjobb négy közé kerülő másik három produkció öt-öt millió forinttal gazdagodik. A további négy döntős versenyző egy-egy millió forint díjazásban részesül.

 

A szombati adásban gazdára talál A Dal 2021 Akusztik fődíj is. A közönség idén is online szavazáson döntheti el, melyik feldolgozás nyerje az online Akusztik Dalversenyt. A negyven produkcióra március 10. éjfélig lehet szavazni. A versenydalok meghallgathatók a műsor hivatalos online felületén: mediaklikk.hu/adal2021/akusztik, szavazni szintén ezen az oldalon lehet.

Freddie azt mondta, nem valószínű, hogy A Dal című show-ba előadóként visszatér, de reméli, jövőre is vezetheti a műsort.

Az élő adás után az előadók és a zsűri tagjai is reflektálnak a show-ban történtekre az M2 Petőfi TV műsorában, A Dal Kulisszában és számtalan érdekességgel szolgálnak a produkciókról. A műsorok 60 napig visszanézhetőek a MédiaKlikk oldalán.

 

A Dal 2021 döntő március 13-án, szombaton 19.35-től a Duna Televízió műsorán.

 

Forrás, fotó: MTVA/Kaszner Nikolett