Design


Századunk top öt legeredetibb belsőépítésze

Szerencsés korban élünk, hiszen a fantázia leképezésének a minket körülvevő tárgyakra és belső terekre szinte már csak a képzelet szab határt.

 

Nincsenek szigorú a szabályok, a számtalan innováció és új anyag pedig korábban nem tapasztalt lehetőségeket nyitott meg a tervezők előtt is.

 

Íme, öt olyan belsőépítészt, akik maximálisan kihasználják a 21. század sokszínűségét, és úgy alkotnak eredetit, hogy az a funkció mellett kiemelkedő művészi értéket is képvisel.

 

Marcel Wanders

Az 57 éves legendás holland designer a New York Times szerint a “tervezők Lady Gagája”, aki a saját bevallása szerint a szerelem környezetét teremti meg és a legizgalmasabb álmainkat váltja valóra, miközben folyamatosan azon dolgozik, hogy a világot jobb hellyé tegye. Stílusát a különböző anyagok és technikák innovatív használata határozza meg. Illetve az, hogy nála elegánsabban senki sem tudja ötvözni az első ránézésre egyáltalán nem összeillő, régi és új design elemeket. A már-már avantgard Wanders egyedi enteriőrjei izgalmasak és részlet gazdagok. Ugyanúgy megtalálhatóak az elrejtett történelmi utalások, mint ahogyan a szürreális és archetipikus elemek.

Az amszterdami stúdiójának fennállása óta olyan márkákkal dolgozott együtt, mint a KLM, a Hyatt Hotels, a Puma, a Swarovski vagy a Louis Vuitton.

Instagram

Fotó: marcelwandres.com, kezdő kép

 

Philippe Starck

 

A francia születésű extravagáns és formabontó tervező meggyőződése, hogy kötelessége minden áron innovatívnak lenni. Ez az attitűd is hozzájárult ahhoz, hogy első, viszonylag nagy visszhangot keltő székei után, 20 évesen már a Pierre Cardin divatcég művészeti igazgatójaként alkalmazzák. Nem sokkal később pedig belsőépítészként két neves párizsi klub és a az Elysée Palota lakosztályainak megtervezésénél gyűjt szakmai tapasztalatot. Első önálló épületét 1989-ben tervezi meg Tokióban, ami után sorra jönnek a megrendelések a világ legnagyobb városaiból.
Formatervezőként és belsőépítészként szembemegy a hagyományos konvenciókkal és úgy alkot valami teljesen újat, hogy az ikonikus és időtálló is lesz.

Megrendelői között van az Adidas, a Hilton Hotels, a Bentley vagy az Alessi, de sokoldalúságát mutatja, hogy ő tervezte a néhai Apple alapító, Steve Jobs yachtját is.

Instagram

 Fotó: starck.com

 

Piero Lissoni

 

Az olasz építész, tervező, art direktor az egyik legnagyobb hatású kortárs sztár designer, aki nemcsak külső és belső tereket tervez, hanem tájépítészként és bútortervezőként is jelentős munkásságot tudhat a maga mögött. Befolyását mutatja, hogy több vezető olasz cég (Alpi, Boffi, De Padova, Lema, Living Divani, Lualdi és Porro) művészeti vezetője, dolgozott már az Audinak, a Samsung Groupnak és az Illynek. Számos hotel, show room és high-end étterem, sőt, a milánói Nemzeti Színház belső terei is az ő nevéhez fűződnek.   

Stílusának legfőbb jellemzői: minimalista, letisztult, elegáns, mindezt az arányok és színek ötvözetének tökéletességével párosítva. Filozófiája, hogy soha nem egy funkció vagy egy cél miatt tervez valamit, hanem az embernek.

Instagram

Fotó: lissoniandpartners.com

 

Jaime Hayón

 

Az 1974-es születésű spanyol designer, belsőépítész és bútortervező egyik éllovasa annak a mozgalomnak, ami összemossa a művészet, dekoráció és enteriőr design határvonalait. Játékos stílusát erősen befolyásolja a kamaszkorából hozott gördeszka világa és a graffiti-kultúra. Illetve az, hogy az egyetem elvégzése után a botrányos Benetton reklámjaival híressé vált Oliviero Toscani által vezetett Fabrica Akadémiáján tanult.

Hayón ma már az indusztriális formatervezés számos területét magas szinten űzi, a fiatalkori erőteljes grafikai hatások azonban máig fellelhetőek a munkáin. 

Először saját neve alatt tervezett designer játékokat, kerámiákat és bútorokat, majd a Hayón Studio megalakulása óta számos hotel, étterem, múzeum és designer üzlet enteriőrje fűződik az ő nevéhez.

Instagram

Fotó: hayonstudio.com

 

Patricia Urquiola

 

A Spanyolországban született, de már a Politecnico di Mianó-n diplomázott Urquiolát a kor legjelentősebb olasz indusztriális tervezőmesterei tanították a szakmára. Több híres designer stúdiójában megfordult szakmai tapasztalatot szerezni. Többek között Piero Lissoni irodájában is, akinek humanista megközelítése máig érezhető Urquiola stílusán.
Saját cégét 2011-ben alapította, ahol a bútorok és a textilek mellett enteriőröket is tervez, de az építészettel sem hagyott fel teljesen. Stílusa lírai és nőies, ugyanakkor pragmatikus és funkcionális, de mindez úgy, hogy megőrzi tervezője fiatalos, mindig eredetiségre törekvő kreatív attitűdjét is.

Tervezett a BMW-nek, a Ferrarinak, a Swarovskinak, a Marriottnak és a Four Seasonsnek is, de művészeti standok kiállításain találkozhattunk már a nevével.

Instagram

Fotó: patriciaurquiola.com