Design


Az Ékszerek Éjszakája megújult névvel érkezik 2021-ben

Kortárs Ékszerhét Budapest /Budapest Jewelry Week (BJW)

 

IDOL C. TÁRLAT - Ráth György-villa 2021. augusztus 28 - szeptember 12-ig

 

Az Ékszerek Éjszakája Budapest hét éve működő kezdeményezés, melynek alapvető célja a magyar kortárs, művészi ékszer szélesebb körben való megismertetése.

Az esemény ez alatt a hét év alatt sok változáson ment át; az eredeti alapelvek nem változtak, viszont kinőtte az egyéjszakás jelzőt. Ennek kapcsán idén új névvel és új arculattal jelentkezik a rendezvénysorozat: 2021-től hivatalosan Kortárs Ékszerhét Budapest /Budapest Jewelry Week (BJW) néven követhetjük nyomon az eseményeiket.

 

A BJW 2021. augusztus 28. és szeptember 12. között olyan kiállítással jelentkezik, amely idén - rendhagyó módon - nem pályázati felhívás eredményeként kel életre. A tárlat személyes felkérésen, meghívásos alapon szerveződött.

 

A nemzetközi tárlat címe IDOL. Célja, hogy hidat építsen múlt és jelen közé. A tárlat helyszíne a Ráth György-villa, 2021. augusztus 28 - szeptember 12-ig látható.

 

A Budapest Jewelry Week fontos célkitűzése, hogy az elmúlt másfél év nehézségei után olyan kiállítással örvendeztesse meg a közönségét, amilyenre eddig hazánkban még nem volt példa. Karnyújtásnyi távolságba, egy fedél alá kerülnek az elmúlt 40 év kortárs ékszertervezőinek munkái. Ez a kivételes alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők átfogó képet kaphassanak a művészi ékszerek legjavából, amely  12 ország, közel 30 alkotójának munkáit mutatja be.

 

Olyan kiemelkedő, nemzetközi alkotók kerülnek kiállításra, akiknek munkássága meghatározó hatással volt/van a kortárs ékszer fejlődésére. A meghívott alkotások között szerepelnek többek közt Gisbert Stach, Iris Bodemer, Ruudt Peters, Caroline Broadhead, Melanie Isverding, Jorge Manilla ékszerei.

 

Ehhez a páratlan kiállításhoz méltó helyszínéül szolgál a Magyar Iparművészeti Múzeum részét képező Ráth György-villa.

Az IDOL című tárlat 2021. augusztus 28.-szeptember 12. között lesz látogatható a múzeum nyitvatartási rendjében.

 

A tervezett tárlat kiemelkedően fontos a rendezvénysorozat történetében. Azért, hogy a tárgyakat személyesen, testközelből láthassa a közönség, a szervezőcsapat minden erejével törekszik az esemény élőben történő megrendezésére. Természetesen a vírushelyzet adta lehetőségek figyelembevételével.

 

A rendezvény háttérszervezete a FISE - Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, az esemény szervezői: Biró Zsófia Gizella, Börcsök Anna, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Tengely Nóra.