Sport


20. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntője

Dupla jubileum és örömünnep augusztus 2-6. között Kecskeméten

 

Gyermekotthonokban, állami gondoskodásban élő fiatalok érkeztek Kecskemétre hat országból augusztus 2. és 6. között a 20. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjére. 

A kecskeméti tornán idén 18 csapat mérte össze a tudását.  A rendezvényt hétfőn este ingyenes koncerttel nyitották meg Kecskemét főterén.

A FOCI MINDENKIÉ!

 

A Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupájának döntőjét tavaly a járványhelyzet miatt el kellett halasztani. Így 2021. augusztus 2-6. között kerülhet sor a jubileumi, 20. eseményre Kecskeméten. A pandémia miatt idén több magyar csapat és a szokásosnál kevesebb külföldi érkezett Kecskemétre. Magyarországot idén 12 csapat képviselte, és egy-egy csapattal érkezett Észtország, Lettország, Lengyelország, Bosznia, Bulgária. Az öt nap alatt csaknem 70 mérkőzést játszott le a mintegy 350 fiatal sportoló a Széktói Stadionban, 40x20 méteres pályán. Ezúttal egy korcsoportban, a FIFA szabályainak megfelelően.

A győztesnek járó kupa mellett különdíjakat is kiosztanak a gólkirálynak, a legjobb játékosnak és kapusnak.

 

- Az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 20 éve azzal a céllal jött létre, hogy az országban működő gyermekotthonokban élőknek hasznos és tartalmas szabadidős tevékenységet nyújtson. Ennek a munkának minden évben kiemelkedő állomása a Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupája, amit 20. alkalommal rendezünk meg idén, és 10 éve, hogy mellénk állt a Magyar Labdarúgó Szövetség – mondta Radics Kálmán, az Alapítvány elnöke.

 

A sportesemény a résztvevő fiatalok számára nemcsak a mérkőzésekről szólt. Az egyhetes kecskeméti tartózkodás alatt például városnézés és élményfürdőzés is a program része volt. Ők is részt vettek augusztus 2-án a nagyszabású, hivatalos megnyitó ünnepségen, amit a kecskeméti Főtéren rendeztek. A nyitóünnepségen Csepregi Éva és a Neoton Família Sztárjai adtak ingyenes koncertet, melyre a szervezők szeretettel várták a kecskemétieket és az érdeklődőket.

 

- Jómagam 1995 óta vagyok a Fényszóró Alapítvány elnöke, amely az értelmileg sérült gyermekek, fiatalok esélyegyenlőségéért és kulturális életük színvonalasabbá tételéért dolgozik. Emiatt különösen értékelem és átérzem, mennyire fontos munkát végez az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány, amelyhez több éves szakmai kapcsolat és most már mondhatom, hogy barátság is fűz. Szociálisan érzékeny emberként szemernyi kétség sem volt bennem, hogy zenésztársaimmal a kezdeményezés mellé álljunk - mondta Csepregi Éva énekesnő.

 

A nagyszabású, ingyenes koncert előtt DJ Dominique, vagyis Várkonyi Attila, az egyik legnépszerűbb hazai lemezlovas, a Retro Rádió műsorvezetője alapozta meg a jó hangulatot.

- Háromszoros a kötődésem: egyrészt a kedvenc sportágamról, a futballról van szó és korábban én is dolgoztam a Grassroots-programon belül az MLSZ-szel, illetve a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel, Másrészt a retro zenével és a Neotonnal is régen eljegyeztem magam, harmadrészt pedig Kecskemét az egyik olyan magyar település, amely különösen kedves a szívemnek - mondta DJ Dominique, vagyis Várkonyi Attila. 

 

A megnyitón részt vett Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Nyilasi Tibor, 70-szeres válogatott labdarúgó legenda, az MLSZ elnökségi tagja, aki elmondta:

 

- Jó látni, hogy Magyarországon még mindig nagyon sokan szeretik a futballt, és hogy az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány és a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezése révén kiváló körülmények között tudnak ezek a fiatalok focizni. Kívánom, hogy érezzék jól magukat és legyen számukra örökre szóló, emlékezetes élmény ez a rendezvény!- mondta Nyilasi Tibor.

 

A megnyitó ünnepségen részt vett a sportesemény nagykövete, Vincze Ottó többszörös válogatott labdarúgó, valamint Laczkó Zsolt volt válogatott labdarúgó, Kiss László volt válogatott labdarúgó, utánpótlás edző, az MLSZ női szakágának új vezetője, Gellei Imre egykori szövetségi kapitány és Bazsánt József válogatott csapatmenedzser.