Hírek UK


Búcsú Fülöp hercegtől

Végső búcsút vett a királyi család a 99 évesen elhunyt Fülöp hercegtől szombaton délután.

 

A felhívások ellenére sok ezren utaztak Berkshire városába - virágokkal, fényképekkel - leróni tiszteletüket az elhunyt előtt. A tömeget a rendőrség tartotta távol.

 

A járványügyi előírások miatt 30-an, csak a szűk családi kör vehetett részt a temetésen.

A herceg már régebben megtervezte saját búcsúztatását. Azt kérte, legyen csendesebb, kisebb katonai szertartással, a koporsóját vigye egy általa kiválasztott Land Rover.

 

A búcsúztatáson részt vettek - a szabályok betartásával – 730 fővel közösen a Királyi Haditengerészet, a Királyi Tengerészgyalogosok, a skót Highlanderek, a Skót Királyi Ezred 4. zászlóalja és a Királyi Légierő tagjai.

 

A koporsót a herceg kardja, haditengerészeti sapkája és fehér virágok díszítették.

 

A gyászmenet első sorában Károly herceg és Anna hercegnő, mögöttük András és Eduárd hercegek vonultak. Utánuk, a harmadik sorban, Vilmos és Harry, közöttük unokatestvérük, Peter Phillips ment.

 

A kápolnába a királynő külön érkezett, és leült férje helyére egyedül.

 

A gyászszertartást a Windsori kastély Szent György-kápolnájában tartották.

A szertartás kezdetén egész Nagy-Britanniában egy perc néma csenddel emlékeztek Fülöp hercegre, még a Heathrow-ról sem szállt fel repülő ebben az időpontban.

A gyászmisén a Canterbury érseke mondott áldást „Az egyház, a nemzetközösség és mindenki számára egység és megnyugvás következzen.”

A herceget a királyi kriptájában helyezték el, a nyilvánosság kizárásával. A későbbiekben, a királynő halálakor újra fogják temetni a templom emlékkápolnájába, ahol felesége mellett nyugodhat.

A család egy utolsó főhajtással búcsúzott Fülöp hercegtől.

Vilmos és Harry elképzelhetően a békülés útjára lépett, mert együtt hagyták el a kápolnát.

 

II. Erzsébet kedvenc, közös fotója

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 73 évig voltak házasok

A temetés napján, II. Erzsébet megosztott egy régi fotót, abból az időből, amikor az életük egyik legharmonikusabb időszakában voltak – 2003 táján.

 

The Queen wishes to share this private photograph taken with The Duke of Edinburgh at the top of the Coyles of Muick, Scotland in 2003.

Photograph by The Countess of Wessex.

© JONATHAN BRADY / POOL / AFP

 

 

Fotók:

-UK PRESS POOL/UK PRESS VIA GETTY IMAGES

-POOL/SAMIR HUSSEIN/WIREIMAGE

-© LEON NEAL / POOL / AFP

-AFP / Jonathan Brady