Zene


Bach Mindenkinek Fesztivál 2021.

Az online teret fogja betölteni Johann Sebastian Bach dallamainak varázsa március 16-tól.

 

A Bach Mindenkinek Fesztivált 2015 óta rendezik meg azért, hogy a klasszikus zene óriásának alkotásain át örömet és érzelmi teljességet vihessenek minél több ember életébe, határainkon innen és túl. 

 

A Kárpát-medencét immár hagyományosan felölelve, kiváló művészek koncertjei révén a mai körülmények között az online teret fogja betölteni Johann Sebastian Bach dallamainak varázslata.

A március 16-án kezdődő fesztivál többszáz programját a Bach Mindenkinek Fesztivál honlapján – bachmindenkinek.hu – lehet követni, természetesen az online térben is ingyenesen.

 

Immár hagyományosan március 16‑án, Bach születésnapja előtt indítják útra a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű klasszikus zenei eseménysorozatát. A mögöttünk hagyott esztendő rendkívüli körülményei között bebizonyosodott, hogy napjainkban még inkább szükség van a hétköznapokat is ünneppé emelő alkalmakra, a zene csodájára, kulturális összetartozásunk megélésére.

A fesztiválnak 2021-ben több szakasza lesz. Az online indulást követően nyáron kezdik el a szabadtéri koncerteket. Bizakodnak benne, hogy szeptembertől már hangversenytermekben, templomokban, gyönyörű belső környezetekben is megtarthatják, a természetesen továbbra is ingyenes koncerteket.

 

A koronavírus nem tudta legyűrni a fesztivált, művészek százai kapcsolódnak be az előadásokba már az induláskor is.

A március 16‑val kezdődő két hétben a Bach Mindenkinek Fesztivál honlapján, közösségi oldalain és videó megosztó csatornáján több mint 100 koncert lesz megtartva. A barokk zene kontextusában különleges hangszereken is megszólal Bach zenéje, úgy mint az ukulele vagy a pánsíp. A streamelt koncertek mellett erre az évre készült felvételek, zenés beszélgetések, filmek lesznek láthatóak. A korábbi évek nagyszabású koncertjeiből is található majd válogatás, mint például Bach János‑passiója, vagy hat csellószvitjének koncertfelvétele. 

 

Olyan kiváló művészekkel lehet majd találkozni az online térben, mint Perényi Miklós Kossuth-díjas csellóművész,

 

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester,

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, Pitti Katalin Liszt-díjas énekművész,

 

Rohmann Ditta Junior Prima Díjas csellóművész, de természetesen fellép a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója, Kovács Zalán László tubaművész is. A kiemelkedő együttesek méltó teret kapnak, mint például a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és az Operaház művészei.

 

Természetesen, a szervezők a járványügyi szabályok hiánytalan betartása, az egészség védelme iránti elkötelezettség jegyében hozták és hozzák létre az online koncerteket. A felvételek során, számos további mellett, olyan jelentős intézmények működtek a fesztivállal együtt, mint a Művészetek Palotája, az Operaház, a MOM Kult, vagy a Gödöllői Királyi Kastély.

 

A Bach Mindenkinek Fesztivál, az ingyenesség mellett, idén is a jótékonyság gyakorlásával lesz teljes. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány számára most az online térben lehet adományokat felajánlani a fesztivál honlapján leírt módon.

 

A Bach Mindenkinek Fesztivál részletes programja folyamatosan frissítve megtalálható a www.bachmindenkinek.hu honlapon.