Design


Az otthon titka: legyen barátságos, kényelmes és praktikus

Kiszakadni a megszokott környezetből nem is olyan egyszerű.  Amikor külföldön vállalunk munkát, a sok hirtelen nyakunkba szakadt feladat mellett eszünkbe sem jut, hogy az új tartózkodási helyünkön bérelt lakásunk vagy albérleti szobánk barátságosabbá tételével is foglalkoznunk kellene. Amit ilyenkor bérlünk az általában egy nagyon egyszerű valami, ahol a legszükségesebb bútorok és felszerelési cikkek ugyan adottak, de ezzel azután ki is merült minden, és bizony hiányzik az kevéske plusz, amitől a lakásunk otthonos, barátság lesz. Pedig az egész napi kemény munka után mindnyájan megérdemlünk egy kis kényeztetést, egy olyan környezetet, ahol elengedhetjük magunkat, kellemesen kinyújtózhatunk és hatékonyan készhetünk a következő napok, hetek, hónapok küzdelmeire.

Már minimális, kevés beruházással is csodákat művelhetünk. Elég néhány méter maradék textília vagy színes lepedő, amivel letakarjuk a kopott vagy unalmas színű kanapét, fotelt, vagy a szoba sarkában felhalmozott dobozokat, bőröndöket.  Párnákból, plédekből sem lehet elég. Hűvös napokban nemcsak melegítenek, de a baráti összejövetelekkor is hasznukat vehetjük, akár alkalmi ülőhelyeket is építhetünk segítségükkel. Az unalmas fal felületek, ajtókat díszítsük poszterekkel, a sötét helyiségeket egy – egy jól elhelyezett tükörrel, lámpával tegyük attraktívabbá. Ja és ne feledkezzünk el a színekről sem. A kis alapterületű, nyomott belmagasságú szobákban lehetőleg világos színekben vagy fehérben gondolkozzunk. A vidám, élénk színek kedvelői a sokszor hiányolt napfényt lophatják négy faluk közé. Gyertyák, mécsesek, hangulat lámpák, a gyakori ködös ,angliai napok okozta nyomott hangulat legjobb ellenszerei.

A beruházáskor érdemes egyszerű, olcsó anyagokban gondolkozni, amikért később nem fáj majd a szívünk, ha ki kell dobnunk, bárhová is vigyen a sorsunk. Ha úgy látjuk, anyagi helyzetünk pozitív irányt vesz, akkor nézzünk jobb minőségű, klasszikus tárgyak után, ezek ugyanis már hosszabb távon is elkísérhetnek.

  1. A vidám, markáns színek mindig jó hangulatot árasztanak. Ha a szoba arányai ezt megengedik, bátran használjunk merész színeket a berendezés frissítéséhez. Ha van rá lehetőség, akár a szoba falát is átfesthetjük, néhány óra alatt tökéletesen átváltoztatható így a helyiség stílusa.
  2. Jó barátaink az öntapadós matricák. Segítségükkel könnyen fordíthatunk a környezetünkön, egyéni ízt vihetünk az unalmas helyiségbe, ráadásul, ha meguntuk ezt a fajta dekorációt, egyetlen mozdulattal eltávolíthatóak.
  3. Vidám függönyökkel apró, alvó fülkéket alakíthatunk ki egyetlen helyiségen belül is, így már az sem baj, ha többedmagunkkal kell a hálószobát megosztanunk. Ideális a nagycsaládok esetében is.

 

Szöveg: Borsos Klára

Fotó: IKEA