Tudnivalók


Korlátozás alá eshet a munkavállalási engedély

A munkavállalási engedélyt érintő majdani változásokról a brit belügyminiszter számolt be, aki szerint a beáramló munkaerő szabályzásának egyik eszköze az engedélyhez kötött munkavállalás lenne.


A Brexit óta rengeteg oldalról közelítették már meg a brit munkavállalást érintő kérdéseket. A szavazás után egyre jobban körvonalazódó helyzet jelenlegi állása szerint a beáramló munkaerő szabályzása elkerülhetetlen, azt viszont még nem tudni, hogy pontosan milyen eszközökkel akarják ezt elérni a britek.

Theresa May a napokban kérdőjelezte meg választási kampányának fő ígéretét, ami a bevándorlás gyakorlati megvalósítása volt a pontrendszerre alapuló bevándorlási szabályozással. A kilépést pártolók is az említett intézkedés bevezetése miatt voksoltak a kiválás mellett, de úgy tűnik, hogy az mégsem fog megvalósulni. Theresa May brit miniszterelnök erre a G20 csúcstalálkozón tett utalást.

A külföldi munkavállalók számának szabályzására tehát nem született még egyértelmű intézkedés, sőt tegnap a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában Amber Rudd megerősítette, hogy a brit kormány kizárta a bevándorlás szabályozási módszerei közül az ausztráliai mintájú pontozásos elbírálási rendszert, mert "ez kijátszható, így nem működőképes". Helyette új megoldás léphet érvénybe.

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta olyan rendszert szeretne, amelyben a brit kormány maga dönti el, hogy ki telepedhet le Nagy-Britanniában. Éppen ezért kerülné el a pontozáson alapuló rendszert, mert a szerint, ha az előre meghatározott elbírálási kritériumoknak a bevándorlási engedélyért folyamodó megfelel, akkor további mérlegelés lehetősége nélkül, automatikusan be kell engedni az országba.

Amber Rudd belügyminiszter a fenti ötlet elvetését követően, egy másik alternatíváról számolt be, a munkavállalási engedély bevezetéséről ,aminek "nyilvánvalóan meglennének a maga előnyei". Hozzátette: a belügyminisztérium máris vizsgálja, hogy "ez legyen-e a megoldás, vagy valami más".

Rudd szerint olyan intézkedést kell létrehozni, amivel a brit kormánynak "teljes ellenőrzés” alatt tarthatja a bevándorlók számát, amint függetlenedik az Uniótól.