Gasztro


Bonbonok, díjak, kávézó

A világhírű csokoládé bonbonok elérhetőek lettek Budapesten, a budai Duna part közelében

 

Valentin napi közeledtével egy szuper ajándékötlet az igazi bonbon válogatás, sok-sok szeretettel és finom ís zekkel a Sweetic-től.

 

További szívecskés ajándék lehet a - csak Valentin napra készült - Cake pop
 

Az elmúlt év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus kapcsolata.

 


 

A Sweetic Buda nyitva
2020. novemberétől Budapesten is elérhetőek a Sweetic világhírű pralinéi. A csokoládé manufaktúra márkaboltja egyben egy speciality kávézó is, amely a Cafe Marcello-val közösen jött létre.

 


„A díjaink miatt nagy figyelmet kaptunk az elmúlt években, így sokszor kaptuk meg a kérdést, hogy Budapesten miért nem elérhetőek még termékeink, teljes választékban. Nagyon szerettük volna, hogy legyen egy pont, ahol mindent egy helyen megtalálnak, ami hozzánk kapcsolódik. Ez az álmunk most valóra vált, ráadásul Budapest egyik legszebb részén, a Frankel Leo út 12. alatt. Jelenleg több mint 100 féle csokoládé vásárolható meg az üzletben, beleértve az összes eddigi díjnyertes bonbonunkat,

cake-popunkat, drazsénkat, forró csokoládénkat és krémes karamellánkat is” – mondta Zala Judit csokoládémester.

A „csokoládé bár” mellett a Sweetic Buda a különleges kávéélményről is szól. Ez azonnal kiderül mindenki számára az üzletbe lépve, a középen található, szemet gyönyörködtető különleges kávépörkölő gépről és a semmivel se összetéveszthető illatról. A fővárosban egyedül itt kóstolhatunk helyben pörkölt, El Salvadorból származó kávékülönlegességet. Ami ráadásul fair trade termék, amelynek beszerzése során külön gondot fordítottak arra, hogy közvetlenül a termelőktől érkezzenek a kávészemek.

 

Hogy ez mit jelent? Ez egy méltányos kereskedelem, amely nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető tiszteletet és jutalékot a termékéért. Mind nyerünk, és ennek köszönhetően elhozhatjuk kedvenc csokoládék mellé a legfinomabb kávét is a SWEETic Buda by Cafe Marcelloba!
 

Zala Viktor és Zala Judit

Különleges elismerésekben részesült tavaly a szigetszentmiklósi Sweetic csokoládé manufaktúra pralinéja. A Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya bonbon megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot.

 

A fényesen csillogó bonbon belsejében kétféle töltelék található. A frissítő, kicsit édesebb áfonya nagyon jól harmonizál a remek minőségű tökmagkrémből készült réteghez, s mindezt, az íz-világhoz passzoló leheletvékony étcsoki burokba töltötték. A bonbon felületének játékos zöld, csodásan csillogó díszítése is az íz-világot idézi.

A nemzetközi gasztronómiai versenyeken a Sweetic két további alkotása is sikerrel járt:

 

-a Great Taste Awards-on egy aranycsillagot kapott a tejcsokoládé burokba töltött pekánpraliné ropogós mogyorókrokanttal.

 

-az Academy of Chocolate Awards pedig különdíjjal ismerte el a CS 4970 fantázianevű, Camino Steve tiszteletére készült pralinét. Utóbbi az általa megmászott hegyekre emlékeztető formát kapott Zala Judit kezei által. A fehéren megjelenő fekete pöttyök és arany díszítés pedig a bonbon belsejében található csodás tonkababos sárgabarack betétet jelképezi. Ehhez adtak még egy kis ropogós mogyorópraliné réteget, és mindezt tejcsokoládéba rejtették el.

 

Természetesen nem most hallunk először a Sweeticről: az elmúlt 6 évben, 3 különféle világversenyről összesen 30 díjjal tértek haza. 2019-ben pedig a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé kerültek be azzal, hogy Zala Judit pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia venezuelai étcsokoládé burokba megálmodott kombinációja három aranycsillagot nyert a Great Taste Awards-on. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült, 2019-ben pedig ebben a kategóriában egyedül a Sweetic kapta meg ezt az elismerést, így világbajnokok lettek.

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije, a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztro-kritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatóiból áll össze. Ők mintegy 12 777 termékmintát kóstoltak meg február-július között. A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe. A tárgyilagosság érdekében az értékelés „vakkóstolással" történt, s ennek során csak a csomagolás nélküli termékek íz összetételét, a termékben fellelhető íz jegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták. Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

 

A Sweetic megjelenésével Buda legkiemelkedőbb minőségű bonbon-csokoládé és kávé boltja nyílt meg a második kerületben, ami méltó módon illeszkedik a Frankel Leo út egyre igényesebb kínálatába, amely a jövőben már az új Margit kulturális negyed egyik legmeghatározóbb utcája lesz.